Το κοκορέτσι έχει τις ρίζες του στην Ομηρική εποχή καθώς είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μάλιστα δίνει αρκετές πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής του. Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Παρακολουθήστε ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ πως να ψήσετε το δικό σας Κοκορέτσι.
ΒΗΜΑ 01 Αποψύξετε το κοκορέτσι στο πάνω μέρος του ψυγείου, τοποθετώντας τις μεταλλικές άκρες σε δυο μικρά φλιτζανάκια του καφέ. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσει το κυλινδρικό του σχήμα.
ΒΗΜΑ 02 Μετά από 24 ώρες αφαιρείτε το κοκορέτσι από το ψυγείο. Κόψτε με ψαλίδι την πλαστική συσκευασία, κυλήστε το κοκορέτσι σε πετσέτα για να στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια αφαιρέστε το δίχτυ με προσοχή ξεκινώντας από τις άκρες.
ΒΗΜΑ 03 Με ενα ψαλιδάκι προετοιμάστε τις πατάτες, περιστρέψτε το ψαλίδι με υπομονή από την μια πλευρά και μετά από την άλλη μέχρι οι οπές να συναντηθούν για να δημιουργήσουν μια τρύπα στην πατάτα με διάμετρο λίγο μικρότερη από την διάμετρο της σούβλας έτσι ώστε μετά την τοποθέτηση οι πατάτες να μην είναι χαλαρές δίπλα από το κοκορέτσι.
ΒΗΜΑ 04 Σουβλίστε κατά σειρά πρώτα μια πατάτα, μετά περάστε στη σούβλα το έτοιμο κοκορέτσι Μελής που έχετε αποψύξει και στη συνέχεια την άλλη πατάτα, σπρώξτε τις πατάτες μεχρι να περάσουν λίγα εκατοστά πάνω στο σωληνάκι, δηλαδή να το συγκρατούν πάνω στην σούβλα.
ΒΗΜΑ 05 Προετοιμάστε τα κάρβουνα σας απλώνοντας τα στη φουκού.
ΒΗΜΑ 06 Περιμένετε τη θερμοκρασία να πέσει λίγο, τοποθετήστε την παλάμη σας 30 εκατοστά πάνω από τα κάρβουνα και μετρήστε αργά, η σωστή θερμοκρασία είναι αυτή που μπορείτε μετρώντας να αντέξεις την πυρά μέχρι τον αριθμό δέκα. Αν για παράδειγμα νιώσετε την ανάγκη να απομακρύνετε το χέρι σας πιο νωρίς, τότε θα περιμένετε ακόμη λίγο για να πέσει η πυρά από τα κάρβουνα.
ΒΗΜΑ 07 Τοποθετήστε το κοκορέτσι στο κέντρο της φουκούς για ενα ομοιόμορφο ψήσιμο, σε απόσταση 30 εκατοστά από τα κάρβουνα. Βεβαιωθείτε ότι η φουκού βρίσκεται σε οριζόντια θέση διαφορετικά η οποιαδήποτε κλίση με το πέρασμα του χρόνου θα κάνει το κοκορέτσι να μετακινηθεί από τη θέση του. ΒΗΜΑ 08 Σε 60 λεπτά το κοκορέτσι θα ξεκινήσει να παίρνει χρώμα.
ΒΗΜΑ 09 Σημαντικό, κάθε σαράντα λεπτά περίπου προσθέτετε λίγα κάρβουνα. Προσοχή η θερμοκρασία δεν πρέπει να ανέβει ή να κατέβει απότομα.
ΒΗΜΑ 10 Σε 3 ώρες και 15 λεπτά το κοκορέτσι μας θα είναι έτοιμο με ενα αρκετά σκούρο χρώμα.
ΒΗΜΑ 11 Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο πάγκο ή ξύλο κοπής, αφαιρέστε πρώτα την πατάτα και έπειτα ολόκληρο το κοκορέτσι με το σωληνάκι, και την τελευταία πατάτα.
ΒΗΜΑ 12 Δημιουργήστε δύο τομές και κόψτε το κοκορέτσι σε αυτά τα σημεία περιστρέφοντας το σιγά σιγά με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τους τρεις κυλίνδρους που δημιουργήσατε απο τον μεταλλικό σωληνάκι. Αν επιχειρήσετε να αφαιρέσετε ολόκληρο το κοκορέτσι, θα βγει ταλαιπωρημένο και δεν θα κρατήσει αυτό το όμορφο κυλινδρικό σχήμα.
ΒΗΜΑ 13 Τώρα τεμαχίστε το κοκορέτσι σε ομοιόμορφες φέτες. Καλή σας όρεξη!
Like us: https://www.facebook.com/MelisMeatMarket
Follow us: https://www.instagram.com/melis_meat_market/
Contact us: info@melis.com.cy
website: http://www.melis.com.cy
Γαλοπούλα / Φούρνου
Γουρουνιά / Φούρνου
Κοντοσούβλι Μελής / Φούρνου
Στήθος Γαλοπούλας με Σάλτσα Πορτοκάλι
Μοσχαρίσιο Wellington
Οδηγός Ψησίματος Πικάνια Σούβλα
Οδηγός Ψησίματος Πικάνια Γκριλ
Κύβοι Βοδινό Γκούλας
Πένες με Φιλέτο Κοτόπουλο
Πόδια Κοτόπουλου Μαρ/μένα με Τσίλι και Λάιμ
Χοιρινή Κουτάλα & Μερί / Φούρνου
Κοκορέτσι Μελής / Φούρνου
Κοκορέτσι Μελής/ Κάρβουνα
Χοιρινός Κιμάς / Μπιφτέκια
Χοιρινές Πανσέτες / Γκρίλ
Αρνι-Ριφι με τυρί Κασκαβάλι / Κλέφτικο
Copyright © 2022 ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΕΣ ΜΕΛΗΣ All Rights Reserved.. Σχεδίαση Nikanor Ltd - Φωτογράφιση, Κινηματογράφηση προϊόντων Ιωάννης Κοζάκος