Καουρμάς ή «Καουρμάς χωραϊτικος» καθώς τον έφτιαχναν σε αρκετές περιοχές της Λευκωσίας όπως στον Άγιο Κασσιανό, στον Άγιο Αντώνιο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Επιστρέφοντας από τον Καλό Λόγο (Ανάσταση), ήταν το κύριο φαγητό για το τραπέζι της οικογένειας.
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
1.5kg Αρνί ή Ρίφι κομμένο σε τεμάχια όπως για σούβλα
600γρ. Ξηρό κόκκινο κρασί
360γρ Ηλιέλαιο (ενάμιση φλιτζάνι)
αλάτι
Υλικά για να φτιάξετε σούπα αυγολέμονη από τον ζωμό του καουρμά.
ΒΗΜΑ 01 Μαρινάρετε το κρέας με κόκκινο ξηρό κρασί.
ΒΗΜΑ 02 Αφήστε στο ψυγείο για δυο ώρες.
ΒΗΜΑ 03 Τηγανίστε σε ηλιέλαιο (την μισή ποσότητα ) τμηματικά (4-5 κομμάτια), προσθέστε αλάτι, γυρίστε να ροδίσουν αρκετά από όλες τις πλευρές, στη συνέχεια τοποθετήστε το κρέας στη χύτρα ταχύτητος. ΒΗΜΑ 04 Συνεχίστε το τηγάνισμα προσθέτοντας λίγο ηλιέλαιο κάθε φορά, παράλληλα αλατίζουμε τα κομμάτια ενώ τηγανίζονται.
ΒΗΜΑ 05 Αφού τοποθετηθούν όλα τα κομμάτια στην χύτρα ταχύτητος (το ένα δίπλα στο άλλο), παίρνουμε με ένα κουτάλι το μισό ηλιέλαιο από αυτό που έμεινε στο τηγάνι και το ρίχνουμε και αυτό στην χύτρα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει σχεδόν τα κομμάτια του κρέατος.
ΒΗΜΑ 06 Τοποθετούμε την χύτρα ταχύτητος στην εστία, όταν ξεκινήσει να βράζει κλείνουμε την χύτρα και όταν την ακούσουμε να σφυρίζει, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας. Μετά από 45-50 λεπτά (σφυρίγματος) το κρέας μας θα έχει ψηθεί ( για τον χρόνο όσο και για την ορθή χρήση της χύτρας ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή)
ΒΗΜΑ 07 Όταν περάσει ο χρόνος, κλείνουμε την εστία και περιμένουμε να πέσει η πίεση από την χύτρα. Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πίεση στη χύτρα, τότε ανοίγουμε την χύτρα, μεταφέρουμε τα κομμάτια του κρέατος με προσοχή σε ένα πυρέξ προσθέτοντας στο κρέας λίγο από το ζωμό. Κλείνουμε το πυρέξ για να παραμείνει ζεστό το κρέας μας.
ΒΗΜΑ 08 Προσθέστε στο ζωμό που έμεινε στη χύτρα, την κατάλληλη ποσότητα νερού και ξεκινήστε την διαδικασία για να φτιάξετε σούπα αυγολέμονη.
Το μυστικό για την επιτυχία του καουρμά βρίσκεται στο καλό τηγάνισμα.
Καουρμάς λοιπόν ή «Καουρμάς χωραϊτικος» καθώς τον έφτιαχναν σε αρκετές περιοχές της Λευκωσίας όπως στον Αγιο Κασσιανό, στον Άγιο Αντώνιο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Επιστρέφοντας από τον Καλό Λόγο (Ανάσταση), ήταν το κύριο φαγητό για το τραπέζι της οικογένειας. Το κρέας σερβίρεται σε ξέβαθο πιάτο με λιγο ζουμί και σε διπλανό βαθουλό πιάτο σερβίρεται η σούπα αυγολέμονη. Η συνταγή μας δόθηκε από τον κύριο Χαρίλαο Λυμπουρή, ο οποίος την διδάχτηκε από την πεθερά του, Λαύρα Λοϊζου, κάτοικος ενορίας Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία.
Like us: https://www.facebook.com/MelisMeatMarket
Follow us: https://www.instagram.com/melis_meat_market/
Contact us: info@melis.com.cy
website: http://www.melis.com.cy
Γαλοπούλα / Φούρνου
Γουρουνιά / Φούρνου
Κοντοσούβλι Μελής / Φούρνου
Στήθος Γαλοπούλας με Σάλτσα Πορτοκάλι
Μοσχαρίσιο Wellington
Οδηγός Ψησίματος Πικάνια Σούβλα
Οδηγός Ψησίματος Πικάνια Γκριλ
Κύβοι Βοδινό Γκούλας
Πένες με Φιλέτο Κοτόπουλο
Πόδια Κοτόπουλου Μαρ/μένα με Τσίλι και Λάιμ
Χοιρινή Κουτάλα & Μερί / Φούρνου
Κοκορέτσι Μελής / Φούρνου
Κοκορέτσι Μελής/ Κάρβουνα
Χοιρινός Κιμάς / Μπιφτέκια
Χοιρινές Πανσέτες / Γκρίλ
Αρνι-Ριφι με τυρί Κασκαβάλι / Κλέφτικο
Copyright © 2022 ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΕΣ ΜΕΛΗΣ All Rights Reserved.. Σχεδίαση Nikanor Ltd - Φωτογράφιση, Κινηματογράφηση προϊόντων Ιωάννης Κοζάκος